Hoe support je je geliefde met mental health issues?
Stel je hebt iemand om je heen waar je van houdt, die struggled met mentale issues. Je wilt er graag voor diegene zijn, maar weet niet zo goed hoe. Je zou iemands problemen willen wegnemen, maar weet dat dat niet kan. Hoe kan je je geliefde wél bijstaan? Ervaringsdeskundigen met mental health issues delen met jou hoe je dit het beste kan aanpakken. Wat is in hun ervaring dé manier om je geliefde te steunen?
Janai (22 jaar) heeft PTSS en een negatief zelfbeeld. Op de vraag ‘wat zou een geliefde, familielid, vriend of vriendin kunnen doen om jou te ondersteunen in deze situatie?’ antwoordt ze als volgt:
“Als geliefde, familielid of vriend kan je je geliefde ondersteuning bieden in het moeilijke proces, in hoeverre dat kan. Geef degene de tijd en de ruimte die deze persoon nodig heeft. Raad je geliefde aan om met een extern persoon te praten.”
Mara (21 jaar) heeft PTSS en een depressie. Zij vertelt wat haar heeft geholpen:
“Het is belangrijk om begrip te tonen. Om echt te luisteren naar diegene. Mocht deze persoon nog geen professionele hulp hebben, bied dan aan om samen op zoek te gaan naar passende hulp.”
Barbara (32 jaar) heeft PTSS en af en aan een depressie. Ze beantwoordt de vraag: ‘hoe deal je met iemand in je omgeving die soms heel bang is?’.
“PTSS, posttraumatische stress stoornis, dat hebben toch alleen (oud) militairen en mensen die een oorlog meegemaakt hebben? Helaas is niets minder waar. Ook als je een auto-ongeluk, overval, (seksueel) geweld of een brand in huis meegemaakt hebt, kan je klachten van PTSS ontwikkelen. Dit zijn veelal angstklachten.
Nachtmerries, schrikreacties zonder duidelijke aanleiding, prikkelbaarheid en afwezigheid door herbelevingen zijn voor mensen met PTSS dagelijkse kost. Als naasten kun je hier natuurlijk ook dingen van meekrijgen. Dat kan ontzettend moeilijk en frustrerend zijn, maar gelukkig kun je er zeker ook zijn voor iemand die door deze emoties heen gaat. Graag deel ik een eigen ervaring met jullie.”
“Ik heb al jaren het pretpakket van PTSS klachten met af en toe een depressie als kers op de taart. Dit is voor mijn omgeving soms heel heftig omdat er echt geen land met mij te bezeilen is. Wat dan helpt? Praten. Praten, praten, praten. Niet per se met een therapeut, maar met vrienden en familie. Vertellen hoe het met je gaat, openheid geven over wat je voelt of denkt kan soms al heel veel lucht geven. Zo zat ik ooit met vrienden in een vliegtuig. Vliegen is al niet echt een grote hobby van me, maar ik voelde me die dag erg slecht en gespannen. Mijn vrienden wisten, dat mocht ik een paniekaanval krijgen, dat ze me moesten afleiden, tegen me moesten praten, maar me vooral niet aan moesten raken. Dit hielp enorm. De paniekaanval kwam, was vervelend, maar door hun hulp kwam ik er snel uit. Achteraf hebben we er zelfs nog grapjes over kunnen maken. Dat helpt mij heel erg: praten en humor.”
“Mocht je echt meer willen weten over hoe je er voor iemand kan zijn die dealt met PTSS dan zijn er best wat lotgenoten en naasten contactmogelijkheden. Er zijn een aantal social media pagina’s en er is ook een forum. Kijk eens op https://wijzijnmind.nl/”.